Nederlandse Ambassade in Parijs, Frankrijk

Herman van Rompuy over de toekomst van Europa

Herman van Rompuy, de eerste voorzitter van de Europese Raad, was 23 februari in Parijs om een lezing te geven over de toekomst van Europa. Door Ed Kronenburg, de Nederlandse ambassadeur, werd hij ontvangen in de Nederlandse residentie aan de Rue Grenelle.

Voor een aandachtige zaal deelde van Rompuy zijn visie over Europa, en de obstakels waar de EU momenteel mee te maken heeft. Problemen als de economische recessie, de vluchtelingencrisis en Brexit hebben Europa in een existentiële crisis gebracht. De EU heeft moeite met de balans tussen het openen naar de wereld en het beschermen van Europese inwoners.

Toch blijft van Rompuy optimistisch. Hij roept de Europese leiders op om niet toe te geven aan angst, maar om actie te ondernemen op basis van rationaliteit. Achter ieder obstakel schuilt een kans of, zoals van Rompuy stelt, “never waste a good crisis!” De voormalige voorzitter van de Europese Raad vraagt de lidstaten het vertrouwen in de EU terug te winnen en zich vast te houden aan de krachten van de Unie, zoals de vrijhandel.

Europa heeft volgens van Rompuy leiders nodig die de ambitie voor het Europese project opnieuw kunnen laten groeien. Leiders die in staat zijn om te luisteren naar burgers die zich vergeten voelen.