Nederlandse Ambassade in Parijs, Frankrijk

Visum kort verblijf (Schengenvisum)

Nederland maakt deel uit van het Schengengebied. Landen in het Schengengebied verlangen van bezoekers die onderdaan zijn van bepaalde niet-EU-landen dat zij een visum aanvragen waarmee ze het Schengengebied kunnen betreden. Wilt u naar Nederland reizen en bent u onderdaan van een van deze landen, dan moet u in de regel een Schengenvisum aanvragen bij een Nederlandse ambassade of Nederlands consulaat.

Schengengebied

Een houder van een Schengenvisum mag gedurende een beperkte tijd in het Schengengebied reizen en verblijven. Het Schengengebied omvat 26 landen - de 'Schengenstaten - waartussen geen interne grenscontroles zijn. Deze landen zijn:

België Denemarken Duitsland Estland
Finland Frankrijk Griekenland Hongarije
IJsland Italië Letland Liechtenstein
Litouwen Luxemburg Malta Nederland
Noorwegen Oostenrijk Polen Portugal
Slovenië Slowakije Spanje Tsjechië
Zweden Zwitserland    

 

Doel van het Schengenvisum

Een Schengenvisum is een vergunning van een Schengenstaat waarmee:

  • gereisd kan worden door en gedurende maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen verbleven kan worden op het grondgebied van de Schengenstaten (visum kort verblijf),
  • doorgereisd kan worden via de internationale transitzones van luchthavens op het grondgebied van de Schengenstaten (luchthaventransitvisum).

Heb ik een visum nodig voor mijn geplande reis?

Om te zien of u voor uw reis een visum nodig heeft, raadpleegt u de IATA Travel Centre

Soorten visa

Er zijn 3 soorten visa voor mensen die Nederland willen bezoeken:

  • luchthaventransitvisa
  • uniforme visa (visa kort verblijf)
  • visa voor verblijf van langere duur

Een visum voor verblijf van langere duur is geen Schengenvisum, maar een nationaal visum dat door de Nederlandse autoriteiten wordt afgegeven.

Op de visumsticker wordt met een letter aangegeven om welk visum het gaat (A, C of D).

Luchthaventransitvisum

Met een luchthaventransitvisum (A-visum) mag u via de internationale transitzones van luchthavens in het Schengengebied doorreizen, maar u mag er niet het grondgebied van een Schengenstaat mee betreden.

Lees meer over luchthaventransitvisa.

Uniform visa

Een uniform visum (C-visum) - ook wel visum kort verblijf genoemd - geeft de houder het recht zich vrij binnen het Schengengebied te verplaatsen.

Lees meer over uniforme visa.

Visum voor verblijf van langere duur (machtiging tot voorlopig verblijf)

Een visum voor verblijf van langere duur (D-visum) kan worden afgegeven aan onderdanen van bepaalde niet-EU-landen die langer dan 90 dagen in Nederland wensen te verblijven. Onderdanen van niet-EU-landen worden doorgaans 'onderdanen van derde landen' genoemd.

Lees meer over visa voor verblijf van langere duur.