Nederlandse Ambassade in Parijs, Frankrijk

Internationaal cultuurbeleid van Nederland in Frankrijk

Sinds januari 2014 is het nieuwe Nederlandse cultuurbeleid van de Nederlandse ambassade in Frankrijk van start gegaan. De uitgangspunten zijn samenwerken met Franse culturele instellingen en Franse media, en communiceren over Nederlandse kunsten en erfgoed.

Nederlandse kunsten op de Franse podia en in de Franse media

De ambassade moedigt de Franse culturele instellingen aan om Nederlandse musici, theatermakers, filmmakers, schrijvers, fotografen en andere kunstenaars te presenteren op Franse festivals, podia, musea etc. Dit doet de ambassade onder andere door aan de instellingen financiële steun ter beschikking te stellen . Ook helpt deze de Nederlandse kunstensectoren zich beter in de Franse media en vakbladen te presenteren.

L’Atelier Néerlandais

Op de derde etage van de 121 rue de Lille te Parijs, is het Atelier Néerlandais gevestigd: een broedplaats voor Nederlandse ontwerpers, fotografen, architecten, kunstenaars, uitgevers, kortom, makers. De ambassade helpt ze actief op weg in Frankrijk, op een plek om partners te ontvangen, met praktische steun en advies. Het Atelier Néerlandais is er voor Nederlandse culturele ondernemers: voor ontmoetingen, pop-up stores, presentaties en ronde tafelgesprekken. Het volgt de Franse beurzen- en festivalkalender op de voet. Ook geeft het Atelier ruimte aan taalonderwijs aan volwassenen door het Nouveau Centre néerlandais en biedt vertaalfaciliteiten aan.

Rencontres

Een derde speerpunt van het Nederlands cultuurbeleid is de ontmoeting. Zo is er ten eerste, een debattenreeks georganiseerd met Franse partners, onder het motto Rencontres of ontmoetingen. Daarin kruisen Nederlanders en Fransen de degens op tal van culturele, maatschappelijke en politieke onderwerpen: schrijvers, bestuurders en wetenschappers. De Rencontres worden georganiseerd door onze intendant voor debat en letteren, Margot Dijkgraaf. Ze vinden plaats in het Atelier Néerlandais en elders. Daarnaast is er een levendige cinéclub in een Parijse bioscoop, in samenwerking met Eye International in Amsterdam, met een selectie Nederlandse films. De programmering valt onder verantwoordelijkheid van filmintendant Harry Bos, die daarnaast de Nederlandse film promoot bij de belangrijke Franse festivals. Tenslotte start de ambassade dit jaar met een programma rond stedenbouw en architectuur van intendant Maarten Kloos.

Exposities

De ambassade organiseert exposities van hedendaagse kunst en fotografie, zowel in het bekende pand aan de Rue de Lille, in samenwerking met Nederlandse en Franse culturele instellingen, met onafhankelijke curatoren, als elders in het land.